Când vine vorba de remedii naturiste, crema de gălbenele are un avânt aproape imposibil de depășit.

Fie că vorbim de lovituri, arsuri, bătături, eczeme, leziuni mai mici sau mai mari, cojițe pe pielea capului (și lista poate continua), crema de gălbenele pare a fi remediul universal de pe buzele tuturor. Din păcate, realitatea nu este tocmai aceeași.

Din punct de vedere dermatologic, crema de gălbenele este doar un bun emolient și hidratant. În momentul de față, nu există studii clinice care să ateste calitățile antiinflamatorii, reparatorii sau bacteriostatice ale acestei creme. Datorită proprietăților ei emoliente, crema de gălbenele este recomandată pentru întreținerea zilnică a pielii sănătoase. Situația se schimbă, însă, când vorbim despre o piele lezată. În această categorie intră și pielea atopică, care, de cele mai multe ori, prezintă leziuni apărute în urma puseelor.

Crema de gălbenele prezintă câteva riscuri majore pentru pielea atopică. Unul dintre ele este potențialul alergen ridicat al acestei creme. Acest risc este cu atât mai semnificativ cu cât atopia este, prin definiție, o hipersensibilitate alergică.

Un alt risc al cremei de gălbenele este dat de efectul pe care îl are asupra leziunilor. Odată aplicată, crema de gălbenele schimbă aspectul leziunilor, fapt care conduce la întârzierea stabilirii unui diagnostic corect și, implicit, la întârzierea aplicării unui tratament corect. Toate aceste constante oferă dermatitei atopice timpul necesar pentru a se înrăutăți. Acestea fiind spuse, concluzionăm: crema de gălbenele este contraindicată persoanelor cu piele atopică. Dacă, totuși, doriți să o folosiți, vă sfătuim cu drag să vă consultați în prealabil cu dermatologul dumneavoastră.

Pentru a vă asigura că produsele folosite nu fac mai mult rău decât bine pielii, alegeți produse special dedicate pielii atopice, cu formule care răspund nevoilor ei specifice. Gama Atoderm de la Bioderma este creată exclusiv din astfel de produse și oferă soluții complete pentru curățarea, tratarea și menținerea pielii atopice.

ARTICOLE DESPRE DERMATITA ATOPICA

Copilul meu are pielea uscată. Ce e de făcut?

Încă de la vârste fragede, pielea micuților poate suferi de uscăciune ca urmare a unor factori externi, precum aerul rece și uscat din timpul iernii sau încălzirea din spațiile închise.

citește tot articolul
Cum recunoaștem dermatita atopică. Scurt ghid vizual

Pentru a identifica în mod corect manifestările dermatitei atopice, este esențial să știm cum arată aceasta.

citește tot articolul
Dermatita atopică – îngrijire pe timp de vară

Vara are câteva provocări specifice pentru dermatita atopică. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea și ce puteți face pentru a le stăvili:

citește tot articolul
Dragoste pentru pielea atopică, de la Atoderm

Povestea Laboratoarelor Dermatologice Bioderma începe în anii ’70, din pasiunea unui farmacist biolog pentru piele.

citește tot articolul