facebook

Judita Palenikova, Nutriționist, Republica Slovacă

Foarte mulți părinți au întrebări legate de impactul alimentației asupra eczemei atopice pe care o au copiii lor. Ce alimente trebuie evitate sau ce favorizează apariția acesteia? Nutriționistul Judita Palenikova explică de ce dieta antiinflamatorie ajută la diminuarea simptomelor.

 

Reducerea inflamației

Judita Palenikova spune: ,,Dermatita atopică poate fi controlată și grație adoptării unei alimentații antiinflamatoare. Recomandările referitoare la alimentația zilnică în cazul acestei boli nu se reduc la restricții. Ba din contră! Scopul constă în a include cât mai multe alimente bogate din punct de vedere nutrițional. Deși alimentația antiinflamatorie ajută la combaterea inflamației, o alimentație sănătoasă în general este oricum obligatorie.” Vă prezentăm mai jos lista nutriționistului cuprinzând alimentele care trebuie evitate și cele pe care le recomandă pentru dieta antiinflamatorie.

„Deși dieta antiinflamatorie ajută la combaterea inflamației, o dietă sănătoasă în general este oricum obligatorie.”

 

Alimente de evitat care cauzează inflamația

Grăsimile saturate: grăsimi animale (vită, porc, pui, unt, grăsime de porc), lactate foarte grase (nu se recomandă lactatele cu conținut scăzut de grăsimi pentru copiii mici, ci mai degrabă o combinație de lapte integral cu produse lactate fără grăsimi).

Zaharurile simple: dulciuri, băuturi îndulcite, miere… Dar fructele își au locul lor în dieta antiinflamatorie.

Produsele din făină albă: nu conțin fibre suficiente (ceea ce încetinește absorbția glucozei în sânge și previne reacțiile rapide) și contribuie la un risc crescut de apariție a bolilor metabolice, printre care se numără și inflamația sistemică (hrișca, meiul și făina de grâu sunt mai bune pentru copii decât produsele din grâu integral).

Grăsimi trans-saturate: margarină, prăjituri, tarte, mâncare fast-food…

 

Alimente antiinflamatorii recomandate

Legumele și fructele: fructele de pădure sunt ideale, întrucât de obicei (cu excepția căpșunilor) nu sunt alergene și nu conțin mult zahăr natural. Fructele de pădure includ în principal afinele, zmeura, coacăzele și murele. Putem adăuga strugurii, piersicile și caisele, pentru variație, și toate celelalte fructe tolerate.

Nucile și semințele: din punct de vedere nutrițional, cele mai importante sunt nucile, alunele și migdalele. Cât despre semințe, alege semințele de in măcinate, care sunt bogate în acizi grași esențiali și vitamina E.

Peștele gras de mare: peștele este un bun exemplu care ne arată că nu toate grăsimile sunt nesănătoase. Peștii reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali cu Omega 3, care are proprietăți antiinflamatoare excelente și crește imunitatea.

Alimentele bogate în bacterii probiotice: lactatele fermentate, chefirul, iaurtul… Adesea, suplimentăm cu probiotice în dieta antiinflamatorie.

 

Pune accent pe diversitate

Când vorbim despre copii, ideea de dietă poate fi înțeleasă greșit, poate fi chiar un factor de neliniște. Oricum, Judita Palenikova își clarifică recomandările: ,,Este esențial să nu uităm că a urma diverse tendințe în ceea ce privește dieta poate duce chiar la absența alimentelor antiinflamatorii importante de care copilul tău are cea mai mare nevoie. De aceea, nu te concentra doar pe ce excluzi din alimentația copilului, ci din contră. Concentrează-te pe varietatea pe care i-o poți oferi copilului tău în loc de restricții și limitări. Încurajează-ți copilul să mănânce, astfel încât alimentația sa zilnică să fie sursa unei game largi de proprietăți antiinflamatoare.”

Elemente importante de reținut

Dieta antiinflamatorie poate avea un efect pozitiv asupra dermatitei atopice.

Alege mâncarea preparată acasă, plus fructe și legume.

Evită zahărul și grăsimile saturate.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul