facebook

Dermatita atopică sau eczema constituțională reprezintă totalitatea manifestărilor cutanate care apar la persoanele care au o predispoziție genetică, numită atopie, de a dezvolta afecțiuni alergice precum eczema, astmul bronșic, rinita alergică sau conjunctivita alergică.

Dermatita atopică se manifestă prin uscăciune moderată până la severă a pielii, prin apariția unor pete roșii inflamate la nivelul pliurilor pielii și pe față, leziuni însoțite de prurit, adică de mâncărime a pielii.

 

Afecțiunea este cronică și apare mai frecvent în familii cu istoric de atopie.

Factorii care duc la apariția și recurența dermatitei atopice, includ, poluarea urbană, fumul de țigară, contactul prelungit cu animalele, igiena excesivă, o casă prea bine izolată termic și neventilată corespunzător.

Bacteriile, ciupercile, virusurile prezente în mod normal la nivelul pielii, prin diversitatea lor, ajută prin interacțiunea lor cu pielea și prin interacțiunea dintre ele, la menținerea sănătății pielii. Când acest echilibru este alterat, apar simptomele și persistă simptomele dermatitei atopice.

În cazul în care pielea nu reușește să te apere de invazia alergenilor, apare mâncărimea cutanată.

 

Recomandarile pe care le poți respecta pentru a avea grija de pielea copilului tău în mod corespunzător:

Spălați pielea copilului cu mâinile si nu cu burete sau manușă de baie, cu un produs de curățare blând, bogat în lipide, apa să fie calduță la 32-34 °C, clătiți pielea cu multă apă, nu frecați pielea când o ștergeți ci ștergeți prin tamponare ușoară, începeți spălarea cu fața, gâtul, trunchiul brațele, spatele si apoi picioarele, folosiți un emolient dupa baie, care asigură o bună hidratare a pielii.

Copilul să evite materialele textile sintetice, lâna, să folosească bumbacul, inul, fibrele naturale.

Hainele să fie clătite după spălare de doua ori, utilizați detergenți din plante, naturali, neutrii.

Încăperile casei dv să fie bine aerisite, ventilate, curate,cu temperatură și umiditate optime. Să fie realizată dezinfecția periodică a locuințelor, contra acarienilor.

Să se evite covoarele, pilotele, pernele cu pene și puf.

Unghiile copiilor să fie tăiate scurt pentru a evita apariția leziunilor de grataj apărute în urma scărpinării, care se pot infecta ușor.

La copilul mic nou născut apar leziunile de novo-dermatită din faza neonatală, care se pot continua la copilul mare 2-6 ani.

Nu există semne clinice sau markeri de laboratori specifice dermatitei atopice. Cazurile apărute în majoritate în copilărie, au manifestări suficient de evidente încât să nu pună probleme de diagnostic.

Evoluția cronică a bolii se caracterizează prin faptul că intensitatea manifestărilor se reduce dupa primul an de viață și pe măsura înaintării în vârstă.

Progresiv leziunile exudative devin mai puțin numeroase și predomină cele lichenificate.

Factorii de prognostic sever sunt reprezentați de debutul precoce, gravitatea și extinderea dermatitei în copilăria mică, istoricul familial de dermatită atopică, asocierea cu rinita alergică sau cu astmul bronșic.

Complicațiile la piele ale dermatitei atopice sunt reprezentate de infecțiile bacteriene, virale sau micotice, de apariția dermatitei de contact la preparatele topice administrate pentru calmarea simptomatologiei, prin sensibilizarea la antibiotice, antiseptice, anestezice locale, etc.

Modern, profilaxia se bazează pe consultația și sfatul genetic, care recomandă evitarea căsătoriei între consanghini atopici și evitarea căsătoriei între atopici.

Un ultim sfat pentru părinți: atenție la climatoterapie. S-au remarcat remisiuni vizibile și rapide uneori cu rezultate excelente după curele la mare sau la munte la bolnavii care nu au avut rezultate la alte terapii. Factorii climatici pot interveni prin cvasinormalizarea funcționalității neurovegetative, prin reechilibrarea psihologică.

Dr. Irena Smadea – medic primar dermatolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul