Cea mai răspândită formă de dermatită, dermatita atopică, este o afecțiune a pielii ce se manifestă prin deshidratarea stratului cutanat, senzații de mâncărime, schimbarea aspectului și a texturii pielii. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică își face simțită prezența încă din primele luni de viață.

Din punct de vedere al aspectului, dermatita atopică îmbracă forme diferite de la individ la individ. Ocazional, cei afectați au parte de pusee acute, în timpul cărora pielea se inflamează, se înroșește și, în funcție de severitate, poate prezenta chiar răni.

Aspectul afecțiunii variază în funcție de numeroși factori: vârsta și apartenența etnică a individului, cremele folosite, prezența unei infecții etc. Cu toate acestea, dermatita atopică are o tendință generală de a se manifesta pe anumite zone ale corpului, în funcție de vârsta celui afectat.

La bebelușii mai mici de un an, dermatita atopică (D.A.) se manifestă pe zone întinse. Pielea este uscată și ușor solzoasă. Primele zone afectate de D.A. sunt, în general, obrăjorii.

Copiii și pre-școlarii sunt afectați, în principal, în zona exterioară a încheieturilor: pe mâini, coate, glezne și genunchi. D.A. se poate manifesta, de asemenea, în zona inghinală.

Școlarilor le sunt afectate zonele de flexură, respectiv coatele și genunchii, pe acele zone în care pielea se cutează. Alte zone susceptibile sunt pleoapele, lobii urechilor, palmele, degetele și, câteodată, picioarele.

În cazul adulților, D.A. se manifestă pe o varietate de zone. Zonele de apariție pot fi difuze, cu o piele mai uscată și mai îngroșată decât în cazul copiilor. Cele mai comune zone de manifestare sunt mâinile, pleoapele, zonele de flexură (în care pielea se cutează) și zona bustului.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică? Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică?

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă.

citește tot articolul
Explicații și sfaturi de la experții noștri Explicații și sfaturi de la experții noștri

Ca părinte, este important să înțelegi ce se întâmplă cu pielea copilului tău. Experții noștri îți spun tot ce trebuie să știi pentru a gestiona mai bine această boală cronică.

citește tot articolul
Informații complete despre pielea atopică a copilului tău Informații complete despre pielea atopică a copilului tău

Este posibil să te simți ca prins în mijlocul unei epidemii… De îndată ce o persoană menționează dermatita atopică (denumită în mod obișnuit eczemă atopică), este surprinzător să auzi câ...

citește tot articolul
Alimentația zilnică ideală pentru copiii cu piele atopică Alimentația zilnică ideală pentru copiii cu piele atopică

Foarte mulți părinți au întrebări legate de impactul alimentației asupra eczemei atopice pe care o au copiii lor. Ce alimente trebuie evitate sau ce favorizează apariția acesteia?

citește tot articolul