Dr. Stepanka Capkova, dermatolog, doctor în medicină, Republica Cehă

Dr. Mihaela Duchonova, dermatolog, doctor în medicină, Republica Slovacă

Ca părinte, este important să înțelegi ce se întâmplă cu pielea copilului tău. Experții noștri îți spun tot ce trebuie să știi pentru a gestiona mai bine această boală cronică. Așa cum sintetizează Dr. Capkova, "Dermatita atopică este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii întâlnită în mod frecvent la copiii din țările dezvoltate. Este o boală de piele pe termen lung sau recurentă care vizează în principal sugarii, copiii și tinerii."Dr. Duchonova adaugă că boala ,,scade calitatea vieții pe termen lung, având impact asupra întregii familii."

„Dermatita atopică este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii întâlnită în mod frecvent la copiii din țările dezvoltate.”

 

Hipersensibilitatea pielii

Dr. Capkova explică, ,,Pielea și mucoasele unui pacient care suferă genetic de dermatită atopică sunt mai sensibile la diverse substanțe care sunt prezente în mod natural în mediul nostru. Aceste substanțe intră în corpurile noastre prin piele, prin respirație sau prin intermediul tractului digestiv. În cazul unui pacient atopic, acestea vin în contact cu un sistem imunitar care este "dezacordat", reacționând într-un mod ostil și strident. Procesele biochimice din pielea lui, precum și procesele reflexive nervoase se produc într-o manieră ușor diferită. Un pacient atopic reacționează diferit la alimente și pielea sa reacționează la stimuli obișnuiți (care sunt sau nu sunt alergeni) din interiorul sau din exteriorul corpului său într-un mod neobișnuit, ciudat și excepțional."

 

Caracteristicile pielii atopice

Cele trei simptome care caracterizează pielea atopică a copiilor, așa cum a arătat Dr. Duchonova, sunt pielea uscată, senzația de mâncărime (pruritul) și zonele inflamate (înroșire, scuame, pielea care supurează și cruste…). În consecință, pielea nu își îndeplinește corespunzător rolul de barieră, după cum se arată mai jos.

 

Cum se gestionează dermatita atopică

Adevărata problemă este că trebuie să gestionezi dermatita atopică a copilului tău. Așa cum a precizat Dr. Duchonova, “Cel mai important lucru este ca părinții să coopereze cu medicii specialiști, să comunice și să își împărtășească experiența și problemele de zi cu zi pentru a menține dermatita atopică sub control." Dr. Capkova împărtășește acest punct de vedere. "Tratamentul nu este bazat doar pe medicamente", clarifică aceasta, ”ci este compus dintr-un set de măsuri.”

,,Strategii” de tratament: trei puncte cheie în opinia Dr. Capkova

Hidratarea regulată cu creme emoliente și unguente este baza tratamentului pentru dermatita atopică.

Tratamentul de urgență: corticosteroizii topici tradiționali sunt utilizați pentru a gestiona fazele acute ale dermatitei atopice, așa numitele puseuri.

Un nou puseu poate fi întârziat sau chiar prevenit printr-o îngrijire corespunzătoare a pielii, observând factorii declanșatori și limitând expunerea la aceștia.

Cursul bolii poate fi influențat pe termen lung prin măsuri de prevenție, regim alimentar adaptat, un stil de viață corespunzător și tratament sistematic.

 

Nu există un ,,leac universal miraculos"

Dr. Capkova explică: “Având în vedere că dermatita atopică este o boală influențată de predispozițiile genetice, medicina actuală nu poate vindeca pacientul predispus la dermatită. Cu toate acestea, majoritatea simptomelor se atenuează sau dispar odată cu vârsta. Nu există un ,,leac universal miraculos". Cu toate acestea, menținerea afecțiunii ,,sub control" este posibilă în cazul părinților bine informați și deschiși la măsuri preventive și curative. Este nevoie de multă răbdare, observând și eliminând factorii declanșatori individuali și pe cei agravanți, precum și respectarea unei alimentații adecvate de către pacientul atopic. Rezultatele unei bune îngrijiri a pielii sunt vizibile numai după mai multe săptămâni sau chiar luni de aplicarea corectă. Adesea, trebuie să fie încercate mai multe tratamente și proceduri, dar părinții, în colaborare cu un medic pediatru și un medic dermatolog, adoptă o rutină corectă de îngrijire și găsesc astfel tratamentul corect pentru copilul lor.”

,,Părinții, în colaborare cu un medic pediatru și un medic dermatolog, adoptă o rutină corectă de îngrijire și găsesc astfel tratamentul corect pentru copilul lor.

Puncte cheie de reținut

Trei simptome: piele foarte uscată, senzație de mâncărime, inflamații locale.

Pielea este hipersensibilă la potențialii alergeni.

Hidratarea are o importanță vitală pentru consolidarea funcției de barieră a pielii.

Este posibilă menținerea sub control a dermatitei atopice cu ajutorul măsurilor preventive și curative adecvate.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul