Dr. Laura Janackova, psiholog, conferențiar, Republica Cehă

Katarina Vitkova, psiholog, Republica Slovacă

Viața de zi cu zi alături de un bebeluș sau un copil care suferă de dermatită atopică poate fi adesea diferită de imaginea noastră legată de familie. Cum să nu mai fii frustrat sau deprimat, cum să nu te consume sentimentul de vină? Experții noștri îți oferă sfaturi.

 

Rezistă stresului

După cum arată Dr. Janackova, ,,Cea mai semnificativă problemă care perturbă activitățile de zi cu zi ale copiilor este mâncărimea. Copiii care suferă de dermatită atopică sunt de obicei nervoși și nu se pot concentra, iar dacă se scarpină, situația se înrăutățește. Disconfortul nu te lasă să te odihnești. Copilul se trezește de multe ori și plânge. Ești epuizat. Orele îndelungate pe care le petreci calmând copilul și sentimentul de neajutorare sau neputință duc la suprasolicitare psihologică din cauza nivelului ridicat de stres. Cea mai frecventă reacție a părinților este autocompătimirea sau o stare de tensiune legată de agresivitate. După câteva nopți nedormite, mamele se pot învinovăți și pot începe să își piardă încrederea în sine. Acesta este momentul în care ajutorul din partea tatălui copilului sau din partea prietenilor apropiați este necesar.”

 

Relaxare alături de familie

Copilul tău trebuie să simtă că ai grijă de emoțiile sale și că faci tot ce poți să îl ajuți să se simtă mai bine. Psihologul Katarína Vitkova le recomandă pacienților săi să petreacă timp împreună. ,,Este bine să îi invățați pe copii cum să se relaxeze. În timpul relaxării conștiente își pot imagina cum tensiunea, grijile, durerea și pruritul legate de starea lor psihologică și stresul dispar. Pentru copii, perioadele scurte de relaxare (între trei și cinci minute) sunt suficiente și aceștia nu trebuie să lucreze la fel de intens precum adulții”.

“Este bine să îi învățați pe copii cum să se relaxeze. În timpul relaxării conștiente își pot imagina cum tensiunea, grijile, durerea și pruritul legate de starea lor psihologică și stresul dispar.”

 

Cum te relaxezi?

,,Cel mai bine este să te relaxezi împreună cu copiii. Se poate crea o atmosferă cu ajutorul muzicii liniștitoare sau a esențelor aromatice. Ghidăm copiii cu cuvinte pe care le-am pregătit sau le-am învățat altundeva înainte. Scopul este să îi faci pe copii să se concentreze asupra respirației și părților corpului. Pentru copii este bună orice poziție. Lăsați-i pe ei să își aleagă poziția cea mai confortabilă.”

 

Spune cuvintele care ajută cel mai mult…

,,Acum a sosit momentul magic de relaxare. Ne întindem și corpul nostru este liniștit. Nu se mișcă decât burtica și pieptul când respirăm.” Dacă nu le dăm instrucțiuni clare, s-ar putea să își țină respirația. Respiră tare, astfel încât să te audă. Exagerează respirația, pentru a-I ajuta să respire adânc. Poți găsi online povești relaxante, terapeutice și vindecătoare. Sau folosește-ți imaginația. La final îl vei ,,trezi” cu o voce liniștitoare sau cu un instrument muzical domol, precum un trianglu. Lasă-I să își exprime sentimentele și experiența. Copiii au foarte mare nevoie de acest lucru.”

Elemente cheie de reținut

Nu te lăsa pradă sentimentului de vină și nu da vina pe altcineva.

Alocă-ți timp pentru a te concentra. Dormi alături de copilul tău dacă nu s-a odihnit în noaptea precedentă.

Arată-i copilului că îți pasă de problema cu care se confruntă.

Combate starea de tensiune cu relaxare și sport.

Nu ezita să ceri ajutorul unui psiholog sau al unui terapeut pentru problemele de familie.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul