facebook

Fie că vorbim de lovituri, arsuri, bătături, eczeme, leziuni mai mici sau mai mari, cojițe pe pielea capului (și lista poate continua), crema de gălbenele pare a fi remediul universal de pe buzele tuturor. Din păcate, realitatea nu este tocmai aceeași.

Din punct de vedere dermatologic, crema de gălbenele este doar un bun emolient și hidratant. În momentul de față, nu există studii clinice care să ateste calitățile antiinflamatorii, reparatorii sau bacteriostatice ale acestei creme. Datorită proprietăților ei emoliente, crema de gălbenele este recomandată pentru întreținerea zilnică a pielii sănătoase. Situația se schimbă, însă, când vorbim despre o piele lezată. În această categorie intră și pielea atopică, care, de cele mai multe ori, prezintă leziuni apărute în urma puseelor.

Crema de gălbenele prezintă câteva riscuri majore pentru pielea atopică. Unul dintre ele este potențialul alergen ridicat al acestei creme. Acest risc este cu atât mai semnificativ cu cât atopia este, prin definiție, o hipersensibilitate alergică.

Un alt risc al cremei de gălbenele este dat de efectul pe care îl are asupra leziunilor. Odată aplicată, crema de gălbenele schimbă aspectul leziunilor, fapt care conduce la întârzierea stabilirii unui diagnostic corect și, implicit, la întârzierea aplicării unui tratament corect. Toate aceste constante oferă dermatitei atopice timpul necesar pentru a se înrăutăți. Acestea fiind spuse, concluzionăm: crema de gălbenele este contraindicată persoanelor cu piele atopică. Dacă, totuși, doriți să o folosiți, vă sfătuim cu drag să vă consultați în prealabil cu dermatologul dumneavoastră.

Pentru a vă asigura că produsele folosite nu fac mai mult rău decât bine pielii, alegeți produse special dedicate pielii atopice, cu formule care răspund nevoilor ei specifice. Gama Atoderm de la Bioderma este creată exclusiv din astfel de produse și oferă soluții complete pentru curățarea, tratarea și menținerea pielii atopice.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul