Dr. Michèle Sayag, alergolog, Franța

“Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă. Oricum, în anumite circumstanțe, poate fi necesară atunci când, de exemplu, există posibilitatea ca factorii alergeni să agraveze eczema.” Dr. Sayag ne explică care sunt diferitele teste și când trebuie făcute.

Evaluarea alergologică nu este o necesitate pentru pacienții cu dermatită atopică.

 

Care sunt diferitele teste de alergie?

Patru tipuri de teste pot fi aplicate în funcție de situație. Dr. Sayag explică mai jos procedura și obiectivele pentru fiecare dintre acestea.

Testul alergologic cutanat: O picătură de alergen este plasată pe pielea antebrațului, iar apoi pielea este înțepată pentru a-i permite alergenului să pătrundă. Acest test explorează reacția alergică imediată: rezultatele sunt vizibile după 15 - 20 minute. O zonă roșie mai elevată indică un test pozitiv. Alergenii care sunt testați sunt din aer (sunt prezenți în atmosferă: acarieni din praf, părul de la animale, polenul, mucegaiul) sau din alimente (laptele de vacă, albușul de ou, arahidele, alunele, peștele, fructele cu sâmburi…).

Măsurarea imunoglobulinei E (IgE) din sânge. IgE este un anticorp specific, care se dezvoltă ca răspuns la anumite alergii respiratorii și/sau alimentare.

Testul de administrare a alimentelor pe cale orală, care se realizează doar la spital (din motive de siguranță), constă în ingerarea de doze crescute progresiv de alimente care sunt suspectate de provocarea reacțiilor alergice. Aceasta este singura modalitate de verificare a autenticității unei alergii alimentare.

Testele cu plasture se fac doar când se suspectează o alergie de contact. Aceste teste explorează o reacție alergică întârziată. Mai întâi se testează seria de referință europeană, definită de International Contact Dermatitis Research Group (ICDRG - Grupul Internațional pentru Cercetare a Dermatitei de Contact): aproximativ 30 alergeni care sunt cel mai adesea responsabili în cazul alergiilor de contact (metale precum nichelul, parfumuri, conservanți, medicamente, ingrediente cosmetice precum balsamul Peru sau lanolina…), urmate apoi de teste specifice, dacă este nevoie. Testele sunt aplicate sub ocluzie pentru un interval situat între 48 și 72 ore. Dacă apar eczeme, testul este pozitiv și rezultatele se raportează la finalul intervalului situat între 48 până la 72 de ore. Într-un studiu recent (2018), alergenii care sunt cei mai frecvenți în cazul dermatitei atopice în rândul copiilor sunt nichelul, metilcloroizotiazolinonă şi cocamidopropil betaină. Alergia la nichel poate fi declanșată de găurile date în urechile copiilor cu dermatită atopică.

După cum arată Dr. Sayag, rezultatele testelor trebuie interpretate cu atenție. ”Un test pozitiv indică sensibilitate la alergen, însă nu corespunde neapărat unei alergii reale. Relevanța unui test clinic pozitiv trebuie întotdeauna verificată. Dacă acel test este considerat relevant, este posibil să apară o îmbunătățire a stării pielii prin evitarea alergenului. Oricum, gradul de ameliorare variază în funcție de semnele clinice și tipul de alergen.”

Un test pozitiv indică sensibilitate la alergen, însă nu corespunde neapărat unei alergii reale.

 

Când se recomandă explorarea alergologică?

Dr. Sayag confirmă că nu este necesară evaluarea alergologică pentru copiii cu dermatită atopică. Mai jos ne detaliază trei cazuri când aceste teste sunt oportune.

Când nu există îmbunătățiri în starea eczemei atopice sau aceasta se înrăutățește, în ciuda unui tratament corespunzător cu un tratament local antiinflamator adaptat.

Când copilul cu dermatită atopică nu ia în greutate corespunzător (curba indicelui de masă corporală scade brusc sau este întârziată).

Când eczema este însoțită de:

• semne care indică o alergie alimentară (alimente consumate sau contact cu pielea);

• semne respiratorii (astm bronșic, rinită) sau digestive (vărsături, diaree);

• semne care indică o alergie de contact (în zone specifice: buze, mâini, picioare, față).

Elemente cheie de reținut

În cazul dermatitei atopice nu este necesară o evaluare alergologică sistematică. Evaluarea este necesară doar în anumite cazuri specifice.

O evaluare alergologică completă poate include patru teste diferite.

Un test pozitiv poate indica sensibilitatea la un alergen, fără a fi neapărat o alergie.

Referințe

Conferința Consensus– Îngrijirea dermatitei atopice la copii. Ann. Dermatol. Venereol. 2005, 132: 82-91; F. RANCÉ, Care este utilitatea examinărilor complementare pentru diagnosticarea și îngrijirea dermatitei atopice? mt pediatrie 2007, 10: 69-80; J. ROBERT, Trăind mai ușor cu alergiile copiilor. Odile Jacob, 2012; OZCEKER D, HASALK F, DILEK F, SIPAHI S, YUCEL E, GULER N, TAMAY Z, Sensibilizarea contactului la copiii cu dermatită atopică. Allergol Immunopathol 2018 Sep 4: S0301-0546 (18) 30100-9

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul