1. Contactul cu haine din lână, pigmenții închiși la culoare din îmbrăcăminte (de culoare neagră, maro, bleumarin), conservanții din mâncare, aromele artificiale și potențiatorii de aromă, agenții care alterează valoarea pH-ului, precum săpunurile și loțiunile cosmetice care degresează puternic, detergenții agresivi și pudrele alcaline.

2. Senzația de mâncărime se amplifică atunci când pielea se încălzește și transpiră. Se recomandă, astfel, mișcarea și sporturile în aer liber.

3. S-a demonstrat științific că deficiența vitaminei D3 în timpul sarcinii poate determina declanșarea dermatitei atopice la cel mic, după naștere.1

4. Dacă testele alergice arată o reacție pozitivă la un anumit aliment, dar nu se remarcă semne de intoleranță (agravarea leziunilor pielii, prurit la nivelul cavității bucale, inflamarea buzelor, a limbii, diaree, balonare etc), eliminarea completă a acelui aliment poate însemna pierderea oportunității de a produce toleranță la acel alergen.

5. Este importantă menținerea unei greutăți corporale în limite normale. Studiile au arătat că în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, simptomele dermatitei atopice se înrăutățesc.2

6. Tratamentul de bază pentru dermatita atopică, atât în perioadele de remisie, cât și în puseuri, rămâne aplicarea cremelor dermatologice emoliente, special create pentru această afecțiune.

7. Nu există studii care să demonstreze că antihistaminicele ameliorează simptomele dermatitei atopice.3

8. Doar 2,5% dinte cei atopici sunt alergici la proteina din laptele de vaca. De aceea, nu este recomandată substituirea laptelui cu alte preparate în cazul în care doar suspectăm că cel mic suferă de această alergie.

9. În cazul atopicilor, este importantă selecția unei școli și chiar a unei profesii adecvate (meserii precum cea de hair-stylist, medic stomatolog sau lucrător în piele nu sunt recomandate).

10. Pentru cei cu dermatită atopică se recomandă înotul, dar mai puțin cel în piscină, din cauza clorinării apei. O variantă de dorit ar fi alegerea unei piscine dezinfectate prin ozonare.

1. Willers SM, Devereux G, Craig LC, McNeill G, Wijga AH, Abou El-Magd W, et al. Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. Thorax. 2007;62:773–779.

2. Association of atopic dermatitis with being overweight and obese: a systematic review and metaanalysis. Zhang A, Silverberg JI.

3. www.ncbi.nlm.nih.gov

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul