facebook

Dermatita atopică este o boală cronică ce evoluează cu ameliorari și exacerbări declanșate de triggeri precum: stresul, alergenii, microorganismele, autoantigenele, iritanțile. Pentru a reduce exacerbările se impun următoarele măsuri:

Evitarea și consilierea factorilor de stres

Măsuri de control ale alergenilor, atunci când aceștia au fost demonstrați că exacerbează dermatita atopică precum aeroalergenii (exemplu: în caz de reacție IgE mediată demonstrată la acarieni se pot folosi huse antiacarieni pentru saltele, perne, pilote; se spală la temperaturi înalte, se îndepărtează covoarele din casă, se reduce umiditatea din locuință și, în anumite cazuri, se poate efectua imunoterapie) și alergenii alimentari (exemplu: în caz de reacție IgE mediată la lapte, se impune regim fără lapte și produse lactate, apoi se poate efectua imunoterapie).

Evitarea și tratarea promptă a suprainfecțiilor: se pot utiliza antiseptice topice, la recomandarea medicului, cu avantajul de a avea rată scăzută de rezistență și de sensibilizare, putând fi puse în emoliente; antibioticele topice (S. aureus fiind frecvent implicat) pot fi folosite cu îmbunătățire clinică importanta, dar utilizate topic pe termen scurt pentru a preveni rezistența și tot la recomandarea medicului.

Controlul factorilor iritanți (detergenții, săpunurile cosmetice, substanțele chimice, poluanții, materialele abrazive, temperaturile și umiditatea extremă):

• se vor evita materialele sintetice și lâna, se vor folosi hainele de bumbac

• hainele noi vor fi spălate înainte de prima purtare pentru a reduce conținutul de formaldehidă și substanțele chimice folosite pentru fabricare

• detergentul de pe haine poate fi iritant, de aceea se recomandă clătirea suplimentară a acestora

• se va folosi apa moderat caldă pentru băi și dușuri

• se vor utiliza produse de igienă cu pH 5,5 - 6 (pentru a proteja pielea) sub formă de ulei sau gel de duș

• temperatura mediului ambiant din casa ar trebui să fie la un nivel la care să nu determine transpirație

• se vor folosi emoliente după înot

• se vor folosi creme de protecție solară cu filtre minerale pentru a evita arsurile solare

 

Prognosticul depinde de complianța la tratament. Factorii predictivi pentru persistența bolii la copilul mare și adult sunt debutul în perioada de sugar, atopia familială, severitatea bolii, asocierea cu alte afecțiuni alergice (rinită, astm bronsic) și suprainfecțiile cutanate frecvente.

Complicațiile care pot apărea sunt suprainfecțiile, urticaria sau dermatita de contact la tratamentul topic, efectele adverse ale tratamentului prelungit (artofie cutanată, hiperpigmentare), complicații oculare (keratoconjunctivita atopică, keratoconus, cataractă subcapsulară anterioară).

Referințe

Diagnosis and treatment of atopic dermatitis in children and adults: PRACTALL Consensus Report/European Academy of Allergology and Clinical Immunology/American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. J ALLERGY CLIN IMMUNOL JULY 2006; 118:152-69; Middleton’s Allergy Priciples and Practice 7th Edition 2009:1083-1099.

Dr. Delia Rotaru, medic specialist alergolog-imunolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul