Fie că vorbim de lovituri, arsuri, bătături, eczeme, leziuni mai mici sau mai mari, cojițe pe pielea capului (și lista poate continua), crema de gălbenele pare a fi remediul universal de pe buzele tuturor. Din păcate, realitatea nu este tocmai aceeași.

Din punct de vedere dermatologic, crema de gălbenele este doar un bun emolient și hidratant. În momentul de față, nu există studii clinice care să ateste calitățile antiinflamatorii, reparatorii sau bacteriostatice ale acestei creme. Datorită proprietăților ei emoliente, crema de gălbenele este recomandată pentru întreținerea zilnică a pielii sănătoase. Situația se schimbă, însă, când vorbim despre o piele lezată. În această categorie intră și pielea atopică, care, de cele mai multe ori, prezintă leziuni apărute în urma puseelor.

Crema de gălbenele prezintă câteva riscuri majore pentru pielea atopică. Unul dintre ele este potențialul alergen ridicat al acestei creme. Acest risc este cu atât mai semnificativ cu cât atopia este, prin definiție, o hipersensibilitate alergică.

Un alt risc al cremei de gălbenele este dat de efectul pe care îl are asupra leziunilor. Odată aplicată, crema de gălbenele schimbă aspectul leziunilor, fapt care conduce la întârzierea stabilirii unui diagnostic corect și, implicit, la întârzierea aplicării unui tratament corect. Toate aceste constante oferă dermatitei atopice timpul necesar pentru a se înrăutăți. Acestea fiind spuse, concluzionăm: crema de gălbenele este contraindicată persoanelor cu piele atopică. Dacă, totuși, doriți să o folosiți, vă sfătuim cu drag să vă consultați în prealabil cu dermatologul dumneavoastră.

Pentru a vă asigura că produsele folosite nu fac mai mult rău decât bine pielii, alegeți produse special dedicate pielii atopice, cu formule care răspund nevoilor ei specifice. Gama Atoderm de la Bioderma este creată exclusiv din astfel de produse și oferă soluții complete pentru curățarea, tratarea și menținerea pielii atopice.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică? Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică?

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă.

citește tot articolul
Explicații și sfaturi de la experții noștri Explicații și sfaturi de la experții noștri

Ca părinte, este important să înțelegi ce se întâmplă cu pielea copilului tău. Experții noștri îți spun tot ce trebuie să știi pentru a gestiona mai bine această boală cronică.

citește tot articolul
Informații complete despre pielea atopică a copilului tău Informații complete despre pielea atopică a copilului tău

Este posibil să te simți ca prins în mijlocul unei epidemii… De îndată ce o persoană menționează dermatita atopică (denumită în mod obișnuit eczemă atopică), este surprinzător să auzi câ...

citește tot articolul
Alimentația zilnică ideală pentru copiii cu piele atopică Alimentația zilnică ideală pentru copiii cu piele atopică

Foarte mulți părinți au întrebări legate de impactul alimentației asupra eczemei atopice pe care o au copiii lor. Ce alimente trebuie evitate sau ce favorizează apariția acesteia?

citește tot articolul