Dermatita atopică este o afecțiune a pielii, cu implicații ce pot influența în mod negativ atât calitatea vieții celor afectați, cât și a familiilor acestora. Dermatita atopică se manifestă prin mâncărimi puternice, schimbări ale aspectului și texturii pielii, inflamații, cruste sau aspect solzos. Toate aceste simptome, cărora li se adaugă restricțiile specifice, afectează starea psihologică a individului și percepția acestuia asupra vieții.

Consecințele dermatitei atopice devin cu atât mai însemnate cu cât vorbim despre o afecțiune care apare, în 90% dintre cazuri, în primii ani de viață. Vorbim, așadar, despre o afecțiune care își exercită influențele asupra unui psihic în curs de dezvoltare, nepregătit să le facă față. Acesta este motivul primordial pentru care trebuie să discutăm cu cei mici despre dermatita atopică.

Tulburările de somn sunt principalul inamic al stabilității psihologice. Cum mâncărimile din timpul puseelor sunt resimțite mai puternic pe timpul nopții, peste 60% dintre cei afectați suferă de tulburări de somn. Acestea provoacă o stare generală de oboseală, schimbări bruște de dispoziție și un comportament psihosocial defectuos. Leziunile pielii reprezintă, de asemenea, un factor de stres. Rușinea, comentariile răutăcioase sau șicanele îi pot determina pe cei mici să se izoleze de alți copii și, în cele mai rele dintre scenarii, pot conduce la depresie sau la abandonul școlar.

Totodată, restricțiile specifice afecțiunii contribuie la întărirea sentimentului de diferență în raport cu ceilalți copii. Activitățile, hăinuțele, vacanțele, înotul și sporturile, posibilitatea de a avea un animal de companie sau timpul petrecut cu prietenii, toate sunt condiționate de managementul dermatitei atopice. Aceste aspecte ale afecțiunii pot contribui la o dezvoltare psihosocială precară a copiilor.

Pentru a ne asigura că micuții se vor dezvolta armonios din toate punctele de vedere, este necesar să le explicăm tot ce trebuie să știe despre dermatita atopică – ce este, cum apare, de ce nu este contagioasă, de ce este importantă îngrijirea atentă a pielii atopice și cum se face aceasta. Apelați cu încredere la un specialist psiholog în cazul în care simțiți că ajutorul oferit necesită întăriri.

Prin folosirea unor dermatocosmetice special dedicate pielii atopice, îi putem ajuta pe cei mici să suporte mai ușor capriciile dermatitei atopice. Gama Atoderm de la Bioderma conține produse cu formule dermatologice brevetate, care reconstruiesc bariera naturală a pielii și contribuie activ la ameliorarea simptomelor.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul