Dermatita atopică (D.A.) este o boală cutanată inflamatorie cronică, pruriginoasă, cu debut, de regulă, în primii ani de viață. DAR rămâne posibil și debutul la vârsta adultă sau la bătrânețe.

Evoluția tipică presupune alternanța de puseuri eczematoase și remisii, adeseori fără o explicație clară. Este posibilă și o evoluție continuă a bolii.

În absența unui biomarker specific, diagnosticul dermatitei atopice este prin excelență clinic, testele de laborator fiind rareori necesare.

SIMPTOMUL CENTRAL ESTE PRURITUL (adică mâncărimea pielii) intens, de necontrolat și care provoacă insomnii. Deși poate fi prezent încă din primele săptămâni de viață, părinții îl sesizează atunci când ciclul prurit-scărpinat se maturizează, de regulă, în jurul vârstei de 3 luni.

SEMNUL PRIMAR ESENȚIAL AL D.A. ESTE ECZEMA (acută, subacută, cronică) - cu structură specifică și localizare dependentă de vârsta pacientului:

1. Infantul (copil

Uscăciunea cutanată (xeroza) este timpurie și adeseori generalizată (de regulă, fără afectarea zonei de scutec).

Leziunile inițiale vizează fața (obrajii, fruntea, scalpul), fețele de extensie ale membrelor inferioare, cuta cotului și genunchiului. Se prezintă ca plăci imprecis delimitate, eritematoase (roșii), acoperite de cruste și scuame. Zonele perinazală și de scutec rămân neafectate.

2. Copilul de la 2 la 16 ani:

Uscăciunea este generalizată (pielea apare aspră, uscată și se descuamează).

Eczema vizează preponderent zonele de flexură (plică genunchi și coate), fesele și coapsele.

La modificările cutanate eczematoase din perioada copilăriei mici, se adaugă lichenificarea, ca urmare a scărpinatului repetat. Aceasta se prezintă ca zone de piele îngroșată, cu un desen accentuat și este mai semnificativă în zonele de plică și la nivelul protuberanțelor osoase.

Apar paloarea facială, eritemul și descuamarea din jurul ochiului, pliuri accentuate infraorbital (pliurile Dennie-Morgan).

3. Adultul (>16 ani):

Uscăciunea este pronunțată, iar leziunile devin mai difuze (aspectul este unul de piele roșie, uscată și aspră).

Fața este frecvent afectată, lichenificarea (adică îngroșarea exagerată a pielii) este și ea prezentă.

În absența unor modificări de laborator specifice, diagnosticul D.A. rămâne prin excelență clinic și, în unele cazuri, dificil. Criteriile originale de diagnostic formulate în 1980 de Hanifin și Rajka au fost modificate de multe ori, experții încercând să formuleze criterii clinice practice de diagnostic potrivite pentru arii geografice și grupe de vârstă specifice.

Trăsături esențiale ale D.A.(trebuie să fie prezente pentru diagnostic) sunt:

-pruritul

-eczema (acută, subacută, cronică) cu: (1.) structură tipică și șablon specific vârstei (afectare facială/cervicală/a suprafețelor de extensie la copil, afectare flexurală la orice vârstă, fără afectarea regiunilor axilară și scrotală) și (2.) evoluție cronică sau recurentă.

 

Trăsături importante ale D.A. (ce susțin diagnosticul) sunt:

-debutul timpuriu (85% din cazuri până la un an, 95% din cazuri până la 5 ani)

-atopie (istoric personal și/sau familial; reactivitate IgE)

-uscăciunea cutanată

La acestea se adaugă trăsături asociate (nespecifice, dar care pot sugera dermatologului diagnosticul de D.A.): răspuns vascular atipic, keratoză pilară, pitiriazis alb, hiperliniaritate palmară, ichtioză, modificări periorbitale/oculare, peribucale (în jurul gurii), în jurul urechii, prurigo, etc.

 

ELEMENTE CHEIE DE REȚINUT:

1. D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă.

2. Pruritul este simptomul esențial.

3. Eczema (în diversele sale forme: acută, subacută, cronică) este manifestarea cutanată tipică.

Uscăciunea cutanată, deși este o trăsătură importantă, nu este esențială pentru diagnostic!

4. Evoluția poate fi una intermitentă, alternând exacerbări și remisii, uneori inexplicabile și, uneori, posibil, lungi (de exemplu: remisie în adolescență cu reapariție la vârsta adultă). Rămâne posibilă evoluția continuă din copilărie la vârstă adultă.

5. Debutul tipic este în copilăria mică, dar rămâne posibil și la vârsta adultă sau după 60 de ani.

6. Nu există un biomarker specific pentru diagnosticul D.A.

7. Diagnosticul D.A. este clinic și include anamneza riguroasă, evaluare clinică și urmărie în timp a pacientului de către medicul specialist.

 

Dr. Alina Crișan – MD., PhD. Dermatologie

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice? Alergiile alimentare pot fi doar “parteneri de drum” ai dermatitei atopice?

Un sfert până la o treime dintre copiii cu dermatită atopică asociază o alergie alimentară la unul sau mai multe alimente....

citește tot articolul
Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși. Articol realizat de Ela Crăciun

Interviu realizat de Ela Crăciun cu Dr. Adriana Diaconeasa. 
'' Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei."

citește tot articolul
Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice Cum pot fi rezolvate situațiile de criză în puseul atopic. Implicații psihologice

În cazul bebelușilor între 3 luni și 2 ani, factorii care provoacă distres emoțional îi copleșesc pe părinți și, în special, pe mame. Acestea se tem de felul în care trebuie să îl &...

citește tot articolul
Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul