Cea mai răspândită formă de dermatită, dermatita atopică, este o afecțiune a pielii ce se manifestă prin deshidratarea stratului cutanat, senzații de mâncărime, schimbarea aspectului și a texturii pielii. În 97% dintre cazuri, dermatita atopică își face simțită prezența încă din primele luni de viață.

Din punct de vedere al aspectului, dermatita atopică îmbracă forme diferite de la individ la individ. Ocazional, cei afectați au parte de pusee acute, în timpul cărora pielea se inflamează, se înroșește și, în funcție de severitate, poate prezenta chiar răni.

Aspectul afecțiunii variază în funcție de numeroși factori: vârsta și apartenența etnică a individului, cremele folosite, prezența unei infecții etc. Cu toate acestea, dermatita atopică are o tendință generală de a se manifesta pe anumite zone ale corpului, în funcție de vârsta celui afectat.

La bebelușii mai mici de un an, dermatita atopică (D.A.) se manifestă pe zone întinse. Pielea este uscată și ușor solzoasă. Primele zone afectate de D.A. sunt, în general, obrăjorii.

Copiii și pre-școlarii sunt afectați, în principal, în zona exterioară a încheieturilor: pe mâini, coate, glezne și genunchi. D.A. se poate manifesta, de asemenea, în zona inghinală.

Școlarilor le sunt afectate zonele de flexură, respectiv coatele și genunchii, pe acele zone în care pielea se cutează. Alte zone susceptibile sunt pleoapele, lobii urechilor, palmele, degetele și, câteodată, picioarele.

În cazul adulților, D.A. se manifestă pe o varietate de zone. Zonele de apariție pot fi difuze, cu o piele mai uscată și mai îngroșată decât în cazul copiilor. Cele mai comune zone de manifestare sunt mâinile, pleoapele, zonele de flexură (în care pielea se cutează) și zona bustului.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul
Dermatita atopică - cum să recunoaștem factorii declanșatori Dermatita atopică - cum să recunoaștem factorii declanșatori

La pacienţii cu dermatită atopică, au fost raportate o serie largă de anomalii imunologice şi non-imunologice atât la nivel cutanat, cât şi în ser. Încă din perioada prenatală, mai ales î...

citește tot articolul
Dermatita atopică la copil. Informații utile Dermatita atopică la copil. Informații utile

Dermatita atopică sau eczema constituțională reprezintă totalitatea manifestărilor cutanate care apar la persoanele care au o predispoziție genetică, numită atopie, de a dezvolta afecțiuni alergice precum eczema, astm...

citește tot articolul
Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică? Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică?

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă.

citește tot articolul