facebook

A venit iarna și, odată cu ea, la medic încep să vină din ce în ce mai des pacienții cu dermatită atopică.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Mâncărimi intense ale pielii (prurit)

Pete roșii

Mici bubițe

Piele aspră sau care se exfoliază

Majoritatea persoanelor cu dermatită atopică dezvoltă primele simptome înaintea vârstei de 1 an. Dar dermatita atopică arată diferit la persoane de vârste diferite:

La bebeluși, dermatita afectează cel mai des părțile anterioare ale brațelor și picioarelor, obrajii și scalpul. De obicei, zona scutecului nu este afectată.

La copiii mai mari și la adulți, dermatita afectează cel mai frecvent zonele laterale ale gâtului, coatele și dosul genunchilor. De asemenea, pot apărea leziuni și pe încheieturile mâinilor, pe mâini, antebrațe și față. Dacă dermatita nu este tratată la timp, la aceste persoane pielea se poate îngroșa și se va închide la culoare. De asemenea, pot apărea cicatrice în urma scărpinării excesive.

 

Există o analiza care se poate face pentru depistarea dermatitei atopice?

Nu, nu există așa ceva. Diagnosticul se pune de către medic în urma examinării cu atenție a pielii și a leziunilor existente și după o discuție detaliată a istoricului medical.

 

Ce pot face pentru a ameliora simptomele?

Folosește creme hidratante grase, fără parfum, pentru a preveni uscăciunea pielii. În plus, încearcă să eviți factorii care agravează dermatita:

Frigul

Căldura excesivă sau transpirația abundentă

Mediul lipsit de umiditate

Stresul

Variațiile bruște de temperatură

Produsele de curățare agresive

Parfumurile (inclusiv parfumurile din produsele cosmetice, detergent și balsamul de rufe)

Materialele textile sintetice sau lâna, iritante pentru pielea atopică

 

Cum se tratează dermatita atopică?

Există variante de tratament care ameliorează simptomele dermatitei atopice, însă afecțiunea nu poate fi tratată definitiv. Cu alte cuvinte, dermatita atopică nu se vindecă, însă se poate ține sub control. Aproximativ jumătate dintre copiii cu dermatită atopică experimentează rărirea până la dispariție a episoadelor de eczemă pe măsură ce cresc, însă la un procent destul de mare de pacienți simptomele pot persista inclusiv la vârsta adultă.

Regula de bază este hidratarea corectă a pielii prin folosirea de creme și balsamuri intens hidratante o dată sau, ideal, de două ori pe zi. Ajută să aplici produsul hidratant imediat după duș (în primele 3 minute), cât timp pielea are încă porii deschiși și absoarbe cu ușurință substanțele active. Este important ca uscarea pielii să se facă cu un prosop moale prin tamponare, nu prin frecare.

Curățarea pielii se va face cu un produs blând, care să hidrateze pielea în timp ce o curăță. Chiar și așa, în timpul sezonului rece, pacienții cu dermatită atopică ar fi de preferat să spațieze dușurile.

Evită apa fierbinte și scurtează durata petrecută în apă.

Dacă dermatita nu va fi ținută sub control cu ajutorul unei creme emoliente, cel mai probabil medicul va prescrie un unguent corticosteroid sau de alt tip, care să amelioreze rapid roșeața și mâncărimea.

Pastilele antialergice sunt o altă modalitate de tratament, mai ales datorită faptului ca acestea ameliorează senzația de mâncărime. Mulți pacienți cu dermatită atopică resimt mâncărimea cel mai acut în timpul nopții, fapt care duce la tulburări de somn. În acest caz, tratamentul pe bază de antihistaminice ajută pacientul să se poată odihni. Dar numai medicul specialist poate face o astfel de prescripție!

Tot pentru a opri senzația de mâncărime se poate folosi și Atoderm SOS Spray, o soluție care poate fi folosită ori de câte ori este nevoie pe parcursul unei zile.

Dr. Andra Cristea - medic specialist dermatolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul