Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de prurit, cu evoluție cronică.

Conform statisticilor, 10-20% dintre copii și 1-3% dintre adulți sunt afectați de dermatită atopică, iar prevalența bolii a crescut de 3 ori în ultimii 30 de ani, mai ales în țările dezvoltate. În țările scandinave, incidența afecțiunilor atopice este foarte ridicată (25%).

Clinic

În general, dermatita atopică debutează în copilărie, în 85% dintre cazuri înaintea vârstei de 5 ani, iar în 55% din cazuri în primul an de viață. În 10-15% dintre cazuri debutează după vârsta de 15 ani, iar în 5% dintre cazuri după 40 ani. Vârsta medie de debut se situează în jurul vârstei de 8 luni, dar peste 1/3 din cazuri pot debuta precoce înainte de 3 luni. Simptomul major comun fiind pruritul.

La sugar și la copilul mic (0-2 ani) leziunile îmbracă un aspect eczematos cu eritem, edem, veziculație și exsudat, având o localizare predilectă pe obraji, bărbie, frunte, delimitânr regiunea centrofacială și, uneori, membrele și trunchiu, zone unde ia aspect de eczemă numulară. Către vârsta de 2 ani, începe sa apară xeroza. După vârsta de 2 ani, erupția devine cronică sub formă de placarde lichenificate foarte pruriginoase cu localizare pe fețele de flexie ale membrelor, pe glezne și retroauricular.

La vârsta școlară se întâlnesc placarde lichenificate brăzdate de urme de grataj suprainfectate pe dosul mâinilor și la plici.

La vârsta adultă predomină leziunile lichenificate acompaniate de papule infiltrate și excoriații. Tabloul clinic al dermatitei atopice la adulți prezintă un polimorfism lezional caracteristic: piele uscată și aspră, placarde lichenificate, papule de dimensiuni diferite, cu leziuni de eczemă numulară uneori. O trăsătură caracteristică a acestei boli la adult rezidă în rezistența la tratament a leziunilor situate pe dosul mâinilor, retroauricular și perioral. Alte semne clinice frecvent întâlnite sunt xeroza, keratoza pilară, hiperliniaritate palmară, dermatita uscată a mâinilor, eczema mameloanelor, cheilita descuamativă cronică (inflamație a buzelor), pitiriazisul alb al feței, eczema perifoliculară, paloarea facială, pigmentația periorbitală, plicile lui Dennie-Morgan, conjunctivite recidivante, cataracte bilaterale, dermografismul alb, tendința la infecții cutanate frecvente.

Dermatita atopică se asociază și cu alte afecțiuni în 30-35% din cazuri, boli precum: afecțiuni atopice (astm bronșic, rinită vasomotorie), afecțiuni alergice diverse  (urticarie, dermite de contact, înțepături de insecte), sindroame de imunodeficiențe (sindromul Wiskott-Alldrich, sindromul Buckley, sindromul Louis Barr), afecțiuni autoimune (vitiligo, pelade), afecțiuni metabolice (fenilcetonuria, amiloidoza), genodermatoze (ichtioză, sindromul Netherton, displazie ectodermică).

Apariția bolii în copilărie și persistența ei la vârsta adultă realizează premizele unei acutizări a dermatitei atopice.

Elemente cheie de reținut:

·       Fără tratament adecvat, pruritul poate avea un impact profund asupra calității vieții pentru copii și sugari, dar și pentru adulți, conducând la tulburări de somn, anxietate, frustrare, scăderea stimei de sine, depresie, fobie socială, stres, izolarea de colegi sau de familie.

·       Dincolo de managementul fazei acute, devine din ce în ce mai important spațierea episoadelor ce asigură o conduită corespunzătoare, iar restabilirea microbiomului cutanat poate aduce îmbunătățiri semnificative.

·       În cursul dermatitei atopice, se poate duce o luptă continuă cu suprainfecția, uscăciunea cutanată, inflamația și pruritul. Se administrează emoliente a căror acțiune principală este de a reduce xeroza cutanată și implicit de a scădea pruritul.

  

Dr. Ciocan Mihaela - Medic specialist Dermato-Venerologie

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Arsenalul terapeutic în dermatita atopică: ce, cum și când aplicăm pe piele Arsenalul terapeutic în dermatita atopică: ce, cum și când aplicăm pe piele

Dermatita atopică și vaccinurile Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspe...

citește tot articolul
La ce vârstă debutează dermatita atopică? La ce vârstă debutează dermatita atopică?

În general, dermatita atopică debutează în copilărie, în 85% dintre cazuri înaintea vârstei de 5 ani, iar în 55% din cazuri în primul an de viață. În ...

citește tot articolul
Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Eczema (în diversele sale forme: ...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct. Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambi...

citește tot articolul