facebook

Prevenirea dermatitei atopice și factorii declanșatori.
Sfaturi practice pentru rărirea puseurilor atopice.

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, dermatolog, Franța

Apariția eczemei atopice nu este niciodată întâmplătoare. Poți depăși mereu momentul, dar este, de asemenea, important să recunoști situațiile din viața de zi cu zi care declanșează puseurile atopice. Dr. Bourrel-Bouttaz utilizează o comparație simplă pentru a-și susține opinia: ,,Dacă există un incendiu în casa ta, îl stingi cu apă. Dacă izbucnește din nou două săptămâni mai târziu, îl stingi cu apă din nou. Și continui să faci la fel până când vei înțelege care este cauza incendiului!" Explicațiile sale de mai jos te vor ajuta să descoperi factorii declanșatori, să înțelegi de ce apare eczema, să reduci numărul factorilor de risc și să rărești crizele (puseurile atopice) pe cât de mult posibil.

Cinci obiceiuri bune pentru pielea atopică

Igienă

Alimentație

Mediu

Atitudine privind pruritul și iritația.

Sport

 

Igienă
Piele curată și protejată

Fără curățare excesivă, fără exfoliere, fără iritare, fără înmuiere în apă și fără transpirație. Pielea atopică îți îndeplinește în mod deficitar funcțiile, este mai permeabilă decât pielea normală și le permite accesul alergenilor din mediu. Orice poate afecta rolul de barieră al pielii și poate declanșa apariția eczemei: curățare intensă, înmuierea pielii, băile îndelungate...

Pentru piele și păr, alege un produs de curățare care să și hidrateze, fără săpun, sau un ulei cu efect de hidratare intensă, care respectă pH-ul fiziologic al pielii, adică de 5,5. Apa nu trebuie să fie mai caldă de 34°C.

Usucă pielea cu blândețe, prin atingeri ușoare în loc de frecare, folosind un prosop de bumbac moale și curat.

Îndepărtează transpirația cât mai repede posibil. Nivelul iritant al pH-ului acesteia agravează 100% pielea atopică.

Aplică sistematic un emolient (cremă hidratantă) dimineața și seara pe toată fața și pe tot corpul. Fii generos cu cantitatea de cremă pe care o utilizezi. Transformă fiecare clipă într-un moment de tandrețe și joacă-te cu copilul tău.

Ține minte regulile Doctorului Bourrel-Bouttaz:

Copilul va face duș sau baie timp de cinci minute în fiecare zi în timpul verii și de două ori pe săptămână în timpul iernii, cu un produs de igienă fără săpun și parfum.

Aplică un emolient adaptat sezonului, balsam iarna și cremă vara, chiar în zilele în care copilul nu se spală, pe tot corpul și nu doar pe zonele cu semne de dermatită atopică.

Copilul nu va face mai multe dușuri pe zi. Nu va folosi apă prea fierbinte sau săpun!

Nu utiliza șervețele umede.

Nu aștepta până când zonele afectate încep să se hidrateze.

 

Alimentație
Rețete care funcționează

În timp ce alimentația nu este o cauză a dermatitei atopice, pediatrii recomandă, totuși, câteva principii de bază.

Fii atent când introduci alimentele solide la sugari; în prezent, se recomandă startul diversificării la vârsta de șase luni.

Este mai bine să urmezi o alimentație care combate inflamarea datorită grăsimilor selectate: unt crud, smântână proaspătă nepreparată, ulei de măsline de prima presă, procesat la rece, pentru gătit, ulei de rapiță de prima presă, procesat la rece, pentru condimentare.

Limitează cantitatea de zahăr, acesta face transpirația mai acidă: cereale dimineața, fursecuri și gustări, bomboane, băuturi răcoritoare…

Ține minte regulile Doctorului Bourrel-Bouttaz:

Mâncați echilibrat și alegeți cât mai multe alimente de sezon.

Administrează pre și probiotice dacă copilul tău ia antibiotice sau suferă de gastroenterită.

Nu-i da apă cu un conținut mare de minerale sau băuturi răcoritoare în fiecare zi.

Nu îi da să mănânce prea multe alimente preparate industrial.

 

Mediu
Înăuntru și afară

Fiind interfața directă între corp și lumea exterioară, pielea copilului este foarte sensibilă la mediu. Mai mult, deoarece funcția sa de barieră nu este foarte eficientă, pielea atopică este mai permeabilă, permite tuturor particulelor din aer să penetreze în straturile sale și reacționează puternic la toate tipurile de stres.

În casă

Luptă împotriva prafului și a acarienilor din praf, care trăiesc în saltele, perne și plăpumi din puf și, de asemenea, în perdele, covoare și mochete… Și chiar în jucăriile de pluș ale copilului tău!

Sfat: Acarienii detestă frigul.

Aerisește dormitorul în fiecare zi cu excepția sezonului cu polen, menține temperatura scăzută și spală regulat jucăriile de pluș. Evită parfumurile pentru interior și pentru covoare deoarece acestea emit compuși chimici care pot fi puternic alergeni.

Îmbrăcăminte

,,Este important să îți dai seama că hainele care se freacă pe piele sunt unul dintre principalii factori care declanșează eczemele", subliniază Dr. Bourrel-Bouttaz.

Nu îți îmbrăca prea gros copilul, întrucât transpirația agravează eczema și mâncărimea. Alege îmbrăcăminte moale, din fibre naturale (bumbac). Nu cumpăra articole din lână; aceasta este puternic iritantă.

Ai putea încerca și îmbrăcămintea albă sau bej, fără colorant industrial, pentru cât mai multă siguranță.

Ai grijă cu elasticele și etichetele care uneori sunt iritante prin frecare și cu îmbrăcămintea prea strâmtă.

Dacă este necesar, pune lenjeria de corp a copilului invers, astfel încât cusăturile interioare să fie în exterior și să nu se frece de piele.

Spală și calcă toate haine noi înainte de a le folosi.

Rufele

Utilizează detergent lichid și clătește-le bine. Nu supraîncărca mașina.

Balsamul este un produs suplimentar, dar face hainele mai puțin iritante pentru piele. Încearcă și vezi ce se potrivește cel mai bine pentru tine și apoi folosește pentru hainele copilului tău.

Uscătorul de haine, de asemenea, face îmbrăcămintea mai moale.

Climatizarea în timpul anului

Frigul este cel mai mare dușman al copilului tău! Fii sigur că îi hidratezi bine pielea pe tot parcursul iernii. Potrivit Doctorului Magali Bourrel-Boutaz1, ,,90% din persoanele cu piele atopică se simt mai bine la soare." Dar reține, de asemenea, că nu este recomandată expunerea directă la soare pentru copiii sub trei ani. Pentru copiii mai mari, bucură-te de soare dimineața și mai târziu, în cursul după-amiezii, folosind în mod obligatoriu o cremă cu SPF 50+.

Ține minte regulile Doctorului Bourrel-Bouttaz:

Folosește un pulverizator cu apă pe fața copilului pentru a limita contactul cu polenul.

Aspiră frecvent casa.

Nu usca rufele afară în timpul sezonului cu polen.

Nu decora camera copilului cu perdele sau mochetă.

 

Atitudine privind pruritul și iritația Impactul stresului

„Un copil cu pielea atopică este cu siguranță mai sensibil decât un copil cu piele normală. Hormonii de stres se răspândesc prin piele în același mod, indiferent dacă pielea este atopică sau nu. Cu toate acestea, dacă nu îi administrezi corect tratamentul copilului tău sau dacă îi spui constant că este nervos, îi vei diminua rezistența și va deveni mai sensibil la stres", explică Dr. Bourrel-Bouttaz.

Atunci când se confruntă cu orice disconfort cronic, un copilul atopic plânge mai des decât este normal, inclusiv noaptea, pentru a-și exprima iritarea. Încercările constante și dificultățile de a adormi pot fi, de asemenea, o sursă de anxietate pentru copilul tău și va avea nevoie de tine pentru a se liniști și a se simți în siguranță. Este probabil ca și tu să fii distras și obosit, din cauza acestei situații ale cărei consecințe sunt resimțite de întreaga familie!

Atitudinea corectă care trebuie adoptată:

Rezistă, în ciuda stresului… Muncește din greu pentru a-ți păstra copilul calm și a avea o viață de familie cât mai normală. Și ai dreptate! Eforturile tale imense îți ajută copilul în cel mai bun mod posibil să depășească această perioadă dificilă. Chiar mai bine, îl înveți cum să facă față cu încredere altor tipuri de dificultăți mai târziu în viață. Nu abandona! Ai susținători în jurul tău care să te ajute.

Creează un mediu relaxant și reconfortant. Stresul și imunitatea sunt în strânsă legătură, demonstrându-se în unele studii2 că imunitatea scăzută cauzează apariția eczemelor. ,,Aceasta nu înseamnă neapărat că este o boală psihosomatică. Dar un cerc vicios se poate dezvolta între stres și imunitate", atenționează Dr. Bourrel-Bouttaz3. Masajele, ideale pentru aplicarea tratamentelor zilnice de hidratare, și contactul cu pielea sunt două moduri de calmare a copilului și de dezvoltare a legăturilor într-o atmosferă calmă. Aici chiar nu poți considera că există prea multă relaxare și afecțiune.

Ține minte regulile Doctorului Bourrel-Bouttaz:

Adoptă o atitudine educațională pentru minimalizarea dificultăților.

Vorbim despre alte aspecte ale vieții copilului tău: școala, prietenii…

Nu pune eczema în centrul vieții copilului tău.

 

Sport
Precauții

În cazul copiilor cu pielea atopică, sportul este deosebit de benefic pentru dezvoltarea relațiilor sociale și stimularea creșterii. Totodată, sportul îi face pe copii să nu se mai gândească la problemele lor și reduce stresul. În timp ce practică un sport, copilul tău uită de afecțiunile pielii și de mâncărime.

Trei sfaturi esențiale

Transpirația trebuie îndepărtată rapid cu un duș urmat de aplicarea unei creme hidratante. Copilul nu trebuie să utilizeze alte produse decât pe ale sale, întrucât pielea sa nu le va tolera pe cele de adult.

Numeroase articole sportive de îmbrăcat sunt realizate din material potențial iritant sintetic și tehnic. Spală-i echipamentul sportiv înainte de utilizare și după fiecare utilizare. Aplică o cremă emolientă înainte de purtarea hainelor pentru a acționa ca o barieră și pentru a preveni iritarea.

Copiii cu pielea atopică pot merge chiar și la înot. Eczema nu este contagioasă! Trebuie să folosească ochelari și cască din silicon pentru protecție. Aplică o cremă hidratantă înainte de a sări în piscină pentru a-l proteja de apa care este prea caldă și de clor, ambele au efect iritant.

Elemente cheie de reținut

Principalii factori declanșatori:

Emolienții insuficienți pentru hidratarea pielii

Scărpinatul

Frecarea (îmbrăcăminte, prosop)

Apa fierbinte

Săpunul, produsele parfumate

Transpirația

Aerul poluat, praful, polenul

Disfuncțiile digestive (diaree, apariția dinților, tratamente antibiotice, dieta necorespunzătoare)

Stresul

1. Privind eczema altfel - Dr. Magali Bourrel-Bouttaz - Edițiile Ovadia, 2016; 2. T. SAGE - Structura atașamentului dermatitei atopice. 317p - Teză de practică; Psihologie clinică, Universitatea din Bourgogne, Dijon - noiembrie 2011; 3. Te gândești doar la eczema? - Dr. Magali Bourrel-Bouttaz - Edițiile Ovadia 2017

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul