Dermatita atopică este o boală cronică ce evoluează cu ameliorari și exacerbări declanșate de triggeri precum: stresul, alergenii, microorganismele, autoantigenele, iritanțile. Pentru a reduce exacerbările se impun următoarele măsuri:

Evitarea și consilierea factorilor de stres

Măsuri de control ale alergenilor, atunci când aceștia au fost demonstrați că exacerbează dermatita atopică precum aeroalergenii (exemplu: în caz de reacție IgE mediată demonstrată la acarieni se pot folosi huse antiacarieni pentru saltele, perne, pilote; se spală la temperaturi înalte, se îndepărtează covoarele din casă, se reduce umiditatea din locuință și, în anumite cazuri, se poate efectua imunoterapie) și alergenii alimentari (exemplu: în caz de reacție IgE mediată la lapte, se impune regim fără lapte și produse lactate, apoi se poate efectua imunoterapie).

Evitarea și tratarea promptă a suprainfecțiilor: se pot utiliza antiseptice topice, la recomandarea medicului, cu avantajul de a avea rată scăzută de rezistență și de sensibilizare, putând fi puse în emoliente; antibioticele topice (S. aureus fiind frecvent implicat) pot fi folosite cu îmbunătățire clinică importanta, dar utilizate topic pe termen scurt pentru a preveni rezistența și tot la recomandarea medicului.

Controlul factorilor iritanți (detergenții, săpunurile cosmetice, substanțele chimice, poluanții, materialele abrazive, temperaturile și umiditatea extremă):

• se vor evita materialele sintetice și lâna, se vor folosi hainele de bumbac

• hainele noi vor fi spălate înainte de prima purtare pentru a reduce conținutul de formaldehidă și substanțele chimice folosite pentru fabricare

• detergentul de pe haine poate fi iritant, de aceea se recomandă clătirea suplimentară a acestora

• se va folosi apa moderat caldă pentru băi și dușuri

• se vor utiliza produse de igienă cu pH 5,5 - 6 (pentru a proteja pielea) sub formă de ulei sau gel de duș

• temperatura mediului ambiant din casa ar trebui să fie la un nivel la care să nu determine transpirație

• se vor folosi emoliente după înot

• se vor folosi creme de protecție solară cu filtre minerale pentru a evita arsurile solare

 

Prognosticul depinde de complianța la tratament. Factorii predictivi pentru persistența bolii la copilul mare și adult sunt debutul în perioada de sugar, atopia familială, severitatea bolii, asocierea cu alte afecțiuni alergice (rinită, astm bronsic) și suprainfecțiile cutanate frecvente.

Complicațiile care pot apărea sunt suprainfecțiile, urticaria sau dermatita de contact la tratamentul topic, efectele adverse ale tratamentului prelungit (artofie cutanată, hiperpigmentare), complicații oculare (keratoconjunctivita atopică, keratoconus, cataractă subcapsulară anterioară).

Referințe

Diagnosis and treatment of atopic dermatitis in children and adults: PRACTALL Consensus Report/European Academy of Allergology and Clinical Immunology/American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. J ALLERGY CLIN IMMUNOL JULY 2006; 118:152-69; Middleton’s Allergy Priciples and Practice 7th Edition 2009:1083-1099.

Dr. Delia Rotaru, medic specialist alergolog-imunolog

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Efectele frigului asupra pielii atopice Efectele frigului asupra pielii atopice

De ce se agravează dermatita atopică pe timpul iernii?
Temperaturile extreme și umiditatea scăzută a aerului din timpul iernii reprezintă un factor declanșator major în apariția puseurilor dermatitei atopi...

citește tot articolul
Dermatita atopică - cum să recunoaștem factorii declanșatori Dermatita atopică - cum să recunoaștem factorii declanșatori

La pacienţii cu dermatită atopică, au fost raportate o serie largă de anomalii imunologice şi non-imunologice atât la nivel cutanat, cât şi în ser. Încă din perioada prenatală, mai ales î...

citește tot articolul
Dermatita atopică la copil. Informații utile Dermatita atopică la copil. Informații utile

Dermatita atopică sau eczema constituțională reprezintă totalitatea manifestărilor cutanate care apar la persoanele care au o predispoziție genetică, numită atopie, de a dezvolta afecțiuni alergice precum eczema, astm...

citește tot articolul
Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică? Este necesară evaluarea alergologică pentru dermatita atopică?

Evaluarea alergologică a copiilor cu dermatită atopică nu este o necesitate: nu este folositoare nici pentru diagnosticarea bolii și nici pentru tratarea pacientului într-o manieră eficientă.

citește tot articolul