facebook

Dermatită atopică este o condiție diagnosticată și tratată de o echipă de medici specialiști - dermatolog și alergolog - pentru stabilirea corectă a unui diagnostic, iar apoi de un medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, care să supravegheze regimul alimentar.

Conform protocoalelor medicale, pacientului cu dermatită atopică i se indică de multe ori restricții alimentare de către medicul aleorgolog. Această conduită este menită să îmbunătățească în primul rând condiția acută, însă are de multe ori ca rezultat și o dezechilibrare nutrițională a alimentației pacientului. Acesta este punctul în care intervine medicul specialist diabet, nutriție și boli metabolice. El integrează restricțiile alimentare în stilul de viață al pacientului și elaborează un plan alimentar personalizat și echilibrat din punct de vedere nutrițional.

Abordarea este meticuloasă, tocmai de aceea puțini medici oferă consultații de nutriție terapeutică care sunt necesare pacienților cu condiții cronice, de la dermatită, la boli oncologice. Aceasta poate include analiza jurnalului alimentar ținut timp de o săptămână de către pacient. Astfel, medicul află aportul energetic (kilocalorii), dar și de macronutrienți și micronutrienți, raportat la doza zilnică recomandată pentru o persoană de sexul, vârsta și greutatea pacientului respectiv. Analiza oferă diagnosticarea clară a deficitelor de vitamine și minerale din alimentație, greu sau imposibil de diagnosticat prin analize de laborator. Pasul următor este reprezentat de corectarea deficitelor prin introducerea în planul alimentar a alimentelor bogate în nutrienții constatați a fi deficitari.

Echilibrarea trebuie făcută cu participarea pacientului și având ca obiectiv final integrarea noilor obiceiuri alimentare în stilul de viață al acestuia. Se construiește o conduită fezabilă pe termen lung, care are ca rezultat de cele mai multe ori o alimentație mai sănătoasă decât cea de dinaintea apariției restricțiilor alimentare, dar dezechilibrată din cauza obiceiurilor nesănătoase ale pacientului.

 

Astfel, medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice sprijină aleorgologul și dermatologul prin găsirea unor soluții viabile de implementare a restricțiilor alimentare recomandate.

Chiar și în cazul pacienților cărora nu li se recomandă restricții alimentare, condiția pielii poate să fie îmbunătățită prin echilibrarea aportului nutrițional. Aspectul de piele uscată poate fi îmbunătățit printr-o alimentație echilibrată, care să cuprindă cât mai multe grupe alimentare, de calitate bună, iar în cazul fructelor și legumelor, este indicat ca acestea sa fie de sezon, pentru a beneficia de un conținut mai mare de vitamine și antioxidanți.

Vitaminele A, D, C, E, acizii grași esențiali sunt importanți pentru aspectul sănătos al pielii.

Vitamina A o găsim în legumele și fructele de culoare portocalie: morcovi, cartofi dulci, dovleac, caise, dar și în ficat de pasăre/vițel/porc. Ardeiul gras, pătrunjelul, varza sunt doar câteva dintre legumele bogate în vitamina C. Tot pentru cantitățile mari de vitamina C,  ar trebui să consumăm coacăze, kiwi, portocale, capșuni. Semințele de floarea soarelui și semințele de in sunt bogate în vitamina E și acizi grași esențiali. Vitamina D este o vitamină care se obține în piele sub efectul radiațiilor UV. Sursele alimentare sunt sărace și sunt reprezentate de peștele gras sau de produsele îmbogățite cu vitamina D.  

Importantă este și hidratarea corectă, folosind apa plată, ceaiurile neîndulcite și nu sucurile cu adaos de zahăr. Să nu uităm de protejarea pielii de efectele nocive ale soarelui folosind creme cu factor de protecție solară!

În concluzie, abordarea nutrițională a pacientului cu dermatită atopică este foarte importantă și îmbunătățeste viața pacientului pe termen lung.

Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Ec...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct.

Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambii părinții sunt cunoscu...

citește tot articolul
Rutina de îngrijire în dermatita atopică Rutina de îngrijire în dermatita atopică

Prevenția acutizărilor și a senzației de mâncărime poate fi făcută cu o rutină de îngrijire adecvată.
Îngrijirea pielii, inclusiv băile și emolierea ei, reprezintă o parte i...

citește tot articolul
Rolul alergiilor în dermatita atopică Rolul alergiilor în dermatita atopică

Manifestările cutanate ale alergiilor alimentare (mediate IgE) constau în urticarie acută, angioedem, reacții de contact. În cazul în care D.A. este agravată de expunerea la un pr...

citește tot articolul