Este greu să fii calm și lucid când eczema apare constant. Copilul plânge mult, nu doarme suficient - și nici tu. Frații lui trebuie să îndure și ei consecințele dermatitei atopice, o afecțiune care perturbă viața întregii familii. Este extrem de dificil pentru părinți să vadă cum bebelușul suferă atât de mult din cauza unei afecțiuni cronice recurente. Controalele regulate la medic sunt absolut esențiale pentru stabilirea unui tratament eficient în perioadele în care își face apariția eczema, așa numitele puseuri. Există, de asemenea, alte modalități prin care îți poți ajuta copilul și îl poți liniști în fiecare zi.

 

Tratament permanent pentru piele atopică: hidratarea!

În toate cazurile de dermatită atopică, există întotdeauna problema pielii foarte uscate și a unei deficiențe a rolului său de barieră de protecție. Hidratarea zilnică a pielii atât de uscate este esențială pentru consolidarea stratului său hidrolipidic. Acest gest simplu ajută la rărirea puseurilor. Pentru bebelușii care prezintă risc, este important să începi aplicarea de produse emoliente de îndată ce se nasc și să continui până când nu mai există niciun simptom - adesea până la adolescență. Ai grijă să alegi produse special adaptate pentru pielea atopică.

Avantajele hidratării corespunzătoare a pielii atopice:

articol bullet

Împiedică apariția eczemelor.

articol bullet

Încetinește evoluția bolii prin îmbunătățirea echilibrului pielii.

articol bullet

Tratează simptomele prin diminuarea senzației de mâncărime.

 

Tratarea eczemelor: lupta cu inflamația

Atunci când se produce un episod eruptiv (puseu), tratamentul localizat cu antiinflamatori (corticosteroizi topici) este prima indicație medicală pentru o calmare rapidă, pentru reducerea pruritului și evitarea apariției infecțiilor cutanate. Aplică întotdeauna tratamentul prescris de medicul specialist numai pe zonele afectate, o dată pe zi, până când dispare roșeața. Cantitatea de corticosteroizi topici pe care o utilizezi scade automat pe măsură ce tratamentul progresează și zonele afectate devin mai mici. Este indicat să urmezi întotdeauna recomandările medicului tău.

4 sfaturi care te ajută să aplici crema corect și eficient:

articol bullet

Spală-te pe mâini înainte de aplicare.

articol bullet

Fii generos. Cantitatea corectă de cremă pentru coatele și genunchii copilului este echivalentă cu dimensiunea cotului unui adult. Masează delicat și încet astfel încât crema să fie absorbită în întregime.

articol bullet

Emolientul se aplică de două ori pe zi: aplică balsamul sau crema hidratantă dimineața și seara, chiar dacă copilul tău nu a făcut baie sau duș, pe tot corpul, și nu doar în punctele critice.

articol bullet

Aplică tratamentul antiinflamator o dată pe zi: în același timp cu crema emolientă și numai pe zonele unde este prezentă eczema, până la dispariția acesteia. Urmează întotdeauna indicațiile medicului.

 

Învăță cum să calmezi pielea:

Scărpinatul puternic nu face altceva decât să înrăutățească inflamația și pruritul. Totuși, pot exista soluții pentru senzația acută de mâncărime cutanată. Iată cinci sfaturi pe care le poți urma:

picto froid 118x118

Aplică ceva rece pe piele: Pune cuburi de gheață învelite într-o bucată curată de material pe zonele cu eczemă.

picto SOS 118x118

Utilizează Atoderm SOS Spray pentru a calma pruritul. Acesta este un produs cu o înaltă toleranță, fiind indicat chiar și pentru nou-născuți.

picto galets 118x118

Încearcă să oprești scărpinatul prin frecare tuturor zonelor care îi provoacă senzație de mâncărime copilului folosind pietricele netede și reci, sau cu orice alt obiect neted, pentru a limita leziunile pielii.

picto roulette grattage 118x118

Folosește o rolă din lemn (care nu zgârie) pentru masajul zonei cu prurit.

picto doudou 118x118

Distrage-i atenția copilului cu jucăria sa preferată, cu o glumă sau cu un joc de schimbare a mimicii feței pentru a nu se mai gândi la scărpinat!

CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Arsenalul terapeutic în dermatita atopică: ce, cum și când aplicăm pe piele Arsenalul terapeutic în dermatita atopică: ce, cum și când aplicăm pe piele

Dermatita atopică și vaccinurile Este posibil ca “dermatită atopică” și “vaccin” să fie printre cele mai căutate cuvinte pe Internet de către proaspe...

citește tot articolul
La ce vârstă debutează dermatita atopică? La ce vârstă debutează dermatita atopică?

În general, dermatita atopică debutează în copilărie, în 85% dintre cazuri înaintea vârstei de 5 ani, iar în 55% din cazuri în primul an de viață. În ...

citește tot articolul
Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă Dermatita atopică - consideratii clinice. Simptome și semne în funcție de vârstă

D.A. este o afecțiune dermatologică cu aspect clinic și evoluție legate de vârstă. Pruritul este simptomul esențial. Eczema (în diversele sale forme: ...

citește tot articolul
Dermatita atopică nu este contagioasă Dermatita atopică nu este contagioasă

Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, nu se transmite prin contact direct. Este o boală multifactorială, cu o componentă genetică (dacă ambi...

citește tot articolul